Aiemmin jo pariinkin otteeseen maininnut tämän yhden Suomen tutkituimmista suvuista. luulin yhteyttä sukuun virheelliseksi, mutta sittemmin yhteys varmistui.

Kansallinen Elämäkerrasto osa V 1934.Professori Gabriel Rein.S.310-312

Sursill-suku

Jo 1600 -luvulla se huomio, että useimmat Pohjanmaan pappis- ja yleensä sivistyssuvut olivat sukua keskenään keskenään ja  polveutuivat eräästä 1500-luvun alkupuolella eläneestä Talonpojasta Erik Ångermanista eli Sursillista. piispa  J.E.Terserus rupesi sentähden 1660 tarkastusmatkoillaan Pohjanmaalla tekemään merkintöjä tästä sukujohadosta; niitä jatkoivat sitten Saloisten kirkkoherra  Martinus Peitzius.( k.1726) ja tämän poika, Limingan pitäjänapulainen Gabriel Peizius. V. 1753 Turun tuomiokapituli sai muistiinpanot haltuunsa ja piispa K.F. Mennanderin toimesta ne lähetettiin Pyhäjoen rovastille  Pietari Niilo Mathesiukselle täydennettäviksi; tämä pani käsikirjoituksen kiertämäänkeski-Pohjanmaan rannikkopitäjissä.Sittemmin työn jatkaminen uskottiin silloiselle Kalajoen Kappalaiselle (myöhemmin Lapväärtin kirkkoherralle) E.R. Alceniukselle, joka 1847, sai kokoelmat  painovalmiiksi. Hänen kustannuksellaan ne ilmestyivät nimellä Genealogia Sursilliana 1850.Se tosin ei ole täydellinen, mutta silti elämäkerta- ja sukututkimukselle suuriarvoinen teos ja merkillinen siitä, että se on ollut tekeillä lähemmäs kaksisataa vuotta, ja että siinä saman henkilön, Erik Sursillin sekä  mies- että naispuoliset jälkeläiset ovat suurimmaksi osaksi tulleet muistiin merkityiksi.Sukurekisteri, joka käsittää n. 10 000 henkilöä, mutta kaikkia sukuhaaroja ei ole loppuun johdettu. Rekisterin sukupolvien määrä on 14.

Erik Sursillilla oli monta lasta, joista viisi joutui Suomeen. Ensimmäinen oli tytär Katariina , joka meni naimisiin Pietarsaaren kirkkoherran Henric Jacobin kanssa; hänestä tuli Weszynthius-suvun kantaäiti, josta suvusta taas haarautuivat suvut Heikel, Carp ja Laurin. Katariinan kutsusta tuli myös hänen sisarensa Magdaleena Suomeen; hänestä tuli  Pietarsaaren kappalisen, sittemmin kirkkoherra Erik Johannis Tenalensiksen vaimo, ja heistä polveutuu joitain Durchman- ja Hård- sukujen jäseniä. Myös Erik Sursillin poika Kaarle Sursill tuli Suomeen, jossa hänen sisarensa Katarariina koulutti häntä Turussa, ja pääsi Kokkolan kirkkoherraksi 1582. Hänen vaimonsa oli Tukholmasta; hänen tyttäristään polveutuvat mm. suvut Alfthan, Aejmelaeus ja Stenbäck.Veljensä luo Suomeen tuli nuorin sisar Margareeta, joka täällä joutui kahdesti naimisiin; hänen poikansa oli Pohjanmaan lainlukija Gabriel Wernerberg, joka tulienemmän kuin sadan vuoden ikäiseksi; eräästä tämän tyttärestä tuli aatelisen  Brenner suvun kantaäiti. Huomattavin Erik Sursillin lapsista sukujen kantaisänä oli vanhempi poika Östen; itse hän oli Uumajan voutina Ruotsissa, mutta hänen lapsistaan  joutui 7 tytärtä Suomeen  ja täällä naimisiin, jonka tähden koko sukuselvitystä myöten sanottiin seitsemän Sursillin sisaren sukurekisteriksi. Neljällä heistä oli erikoisen lukuisasti jälkeläisiä. Vanhin tytär Anna oli ensin naimisissa Laihian kappalaisen kanssa Hannun ja sitten saman pitäjän ensimmäisen kirkkoherran Jaakko Eschillin kanssa. Annasta polveutuu Wilander, Simelius, Hallonblad, Borg, Bergroth, Bergbom, Tengström, Nervander sukujen jäseniä.Toisesta tyttärestä Katariinasta polveutuu vielä lukuisampia jälkeläisiä. Hän oli kolmesti naimisissa, ensin Lassi nimisen talonpojan kanssa, toiseksi Vouti Matti Eerikinpojan ja viimeiseksi  Limingan  kirkkoherran Henrik Lithoviuksen kanssa ( on suora esivanhempi minulle). Katariinan sukuryhmään kuuluvat mm. seuraavat suvut; Fellmnan, Wegelius, Tornberg, Hilden, Granberg, Cajanus, Lythraeus, Appelgren, Castren, Topelius, Kecman, Franzen, Nylander, Reinius, Ehrström, Falander, Snellman, Chydenius. Kolmas tytär Kristiina joutui naimisiin Iin kirkkoherran Juhana Lithoviuksen kanssa, joka taas oli Hoffren-suvun kantaisä. Heistä taas polveutuu osia suvuista Forbus, Saclen, Snellman, Rothovius, Wallenius ja Idman, Wacklin.Tytär Magdaleena meni naimisiin Kalajoen rovastin Pietari Arctophilaciuksen kanssa. Tästä avioliitosta polveutuvat suvut Forsman, Mathesius ja Wallensterna.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sursillin_suku

http://suomensukututkimusseura.blogspot.com/2015/12/sukututkijan-joulukalenteri-23122015.html?spref=fb

Edellä Sursill suvusta ja Familia Lithoviorum linkit.