Suomen sukututkimusseuran sivuilta löytyy mielenkiintoisia kirjoituksia ja sukututkimuksia. Jäsenenä on oikeus lukea vanhoja Genos-kirjoja ja muita julkaisuja. Olen viimepäivinä lueskellut niitä, niistä löytyy paljonkin omaan sukuuni liittyvien henkilöiden tarinoita ja tutkittuja dokumentteja.

Löysin tämän Sakari Tammisen kirjoituksen Genos/3 1987 kirjasta.

Hämeenkyrön rippikirjat kuuluvat Suomen vanhimpiin.

Sakari Tamminen toteaa, "Rippikirjan laatijana on ollut todennäköisesti  kirkkoherra Johannes Gregorii Favorinus, joka oli kirkkoherrana vuosina 1668-72. Hän laati rippikirjaa lyhyen työkautensa keskivaiheilla. Hänen isänsä oli Piikkiön, sittemmin Hattulan kirkkoherra Gregorius Matthiae Favorinus (k.1660) (Suora esivanhempi minulle 11 polven takaa äidinäidin sukuhaarasta).

Johannes Favorinus opiskeli Turun akatemiassa vuosina 1650-68 hän oli Hämeenkyrön kappalaisena. Favorinuksen rippikirja on ilmeisesti seurakunnan vanhin, sillä vuoden 1668 manttaaliluettelossa olen löytänyt merkinnän, jonka mukaan hänen edeltäjänsä Thro Theodorici (virassa 1652-68), jonka tyttären kanssa Favorinus oli naimisissa, oli tuolloin ollut 1 1/2 vuotta sairasvuoteessa." Sakari Tamminen

Sakari Tamminen kertoo vielä artikkelissaan. " On vielä syytä luodan lyhyt katsaus rippikirjan henkilöhistorialliseen sisältöön. Laitila oli tunnettu jo 1500-luvun alkupuolelta lähtien nimismiehentalona ja kestikievarina. Rippikirjassa on isännän paikalle merkitty Jaakko Heikinpoika Finno ( isäntänä 1634-68) (hauskana yhteensattumana hän on suora esivanhempi minulle 12 sukupolven takaa, hän on isäni äidin sukuhaarasta).  Hänen isänsä oli Hämeenkyrön kirkkoherra Henricius Jacobi Finno (virassa 1634-50) (Hän on suora esi-isä minulle13 polvessa).Tämän isä puolestaan oli kuuluisa suomenkielentuntija  ja hengellisen kirjallisuudenmm. ensimmäinen suomenkielinen virsikirja, varhaisjulkaisija, Turun koulun rehtorina ja mm. Maarian seurakunnan kirkkoherrana tunnettu Jacobus Petri Finno, eli Jaakko Finno (k.1588) ( Hän on suora-esisä minulle 14 polvessa) Jaakko Heikinpoika oli nimismiehenä ja Laitilan isäntänä 1634-80. Hänen puolisokseen on merkitty Marketta, joka oli toisessa avioliitossaan. Tämän edellinen mies oli ollut Olavi Matinpoika, nimismies vuosina 1630-31, Laitilan isäntä 1629-31 ja isä Heikki Juhonpoika , joka oli ratsumies, nimismies ja Laitilan isäntä 1602-29".

Sakari Tamminen jatkaa, " Rippikirjassa myös Jaakko Heikinpojan ja Marketta Heikintyttären poika Heikki ja tytär Liisa mainittuina. Heikki Jaakonpoika, jossa samoinkuin sisaruksissaan kaksi tunnettua sukua yhtyi, oli viimeinen talonpoikaisen Laitilan nimismies- ja isäntäsuvun edustaja.Nimismiehenä hän oli 1685-81 ja isäntänä 1669-99. Hän oli keskeyttänyt opintonsa Turun akatemiassa ja joutui eroamaan nimismiehen virasta varkaussyytteen ja salavuoteuden takia. Hän myös menetti Laitilan kruunulle sisarustensa kanssa makamattomien takausten johdosta.

Tuokkolan talo kuului aikoinaan kirkkoherra Henrik Finnolle. Rippikirjaan on isäntäväeksi merkitty Juho Heikinpoika (1665-76) ja hänen Marketta vaimonsa, jos oli nimismies Jaakko Heikinpoijan tytär. Juho heikinpoika oli kreivi J.G. Stenbockin läänitysvouti n. 1658-70 ( Stenbockéille oli osa pitäjää annettu läänitykseksi v 1650), nimismies 1665-70 sekä Hämeenkyrön pitäjänkirjuri 1691-94; myös kirkon isäntä 1666-69. Tuokkolan kohdalle oli merkitty myöhemmin Johan Hacks´in ( isäntänä 1677-1701) ja hänen vaimonsa Marian nimet muun kirjaamisen yhteydessä. Johan Hacks oli vuosina 1670-96 Turun akatemian voutina Hämeenkyrössä. Osa pitäjän taloista oli akatemian läänityksenä. Edelleen hän oli nimismiehenä 1681-85 ja 1688-1701 edustaen uutt virkamieskoulutuksen saanutta nimismiespolvea. Useita vuosia hän oli myös kirkon isäntänä." Sakari Tamminen  Genos 3/1987

Tarina on sukuuni liittyvien henkilöiden osalta sikäli kiinnostava, kun siinä yhdistyvät sekä äidinäidin puolen sukuhaaran henkilöt, että isänäidin puolen sukuhaaran henkilöt suorassa polvessa. Ensin mainittu on vanhimpien rippikirjojen laatija ja toinen on rippikirjoissa mainittuina henkilöinä. Kirjoitus on Sakari Tammisen käsialaa, olen tehnyt sinne pari omaa lisäystä.