Ehrnrooth ['ä:rnru:t] on suomalais-ruotsalainen aatelissuku, joka tunnetaan erityisesti sotilassukuna ja talouselämän vaikuttajina.

Sukuun kuuluvia ja muita Ehrnrooth-nimisiä on nykyään noin 250.

Pommerista Turkuun

Ehrnroothin suku on perimätiedon mukaan lähtöisin Pommerista Saksasta, josta se saapui Baltian kautta Suomeen. Hans Plagman -nimisen upseerin arvellaan muuttaneen Liivinmaalta Suomeen vuoden 1600 tietämillä.[3] Hänen poikansa Hans Plagman (k. 1679) toimi kauppiaana ja raatimiehenä Turussa.

Tämän poika, Käkisalmen tuomari Johan Plagman (1623–1696) aateloitiin vuonna 1687 nimellä Ehrenrooth, mutta nimen kirjoitusasusta jäi myöhemmin yksi e-kirjain pois.Suku introdusoitiin kaksi vuotta myöhemmin Ruotsin ritarihuoneelle aatelisena sukuna numero 1123.

Sukuun kuulunut kenraalimajuri Carl Gustaf Ehrnrooth sai vuonna 1801 Kuninkaallisen Miekkaritarikunnan ristin ja hänet korotettiin samassa yhteydessä ritaristoon.

Suomen aateliin

Kun Suomen Ritarihuone järjestäytyi vuonna 1818, Carl Gustaf Ehrnroothin jälkeläiset merkittiin sinne aatelisena sukuna numero 73 (kommendörsätten) ja muut Ehrnroothit aatelisena sukuna numero 85. Ruotsissa sukua ei asunut vuoden 1809 jälkeen, mutta vuosina 1946 ja 1978 Suomesta muuttaneille suvun jäsenille myönnettiin uudelleen edustusoikeus Ruotsin ritarihuoneella.

Suvussa on 1700-luvun alusta alkaen ollut runsaasti upseereita, ja siihen on kuulunut yhteensä seitsemän kenraalia. Suku on vuodesta 1791 omistanut  Seestan kartanon Nastolassa. Suomen itsenäisyyden aikana sukuun on kuulunut myös useita vuorineuvoksia.

Talouselämän vaikuttajia

Ehrnroothin suku tunnetaan nykyisin suuresta varallisuudestaan ja merkittävistä omistuksistaan lukuisissa pörssiyhtiöissä. Heitä on 1990-luvulla kutsuttu jopa Suomen talouselämän vaikutusvaltaisimmaksi perheeksi ja ”Suomen Wallenbergeiksi”. Vaikka suvun taloudellisen mahdin onkin sittemmin sanottu hiipuneen,[Ehrnrootheilla on edelleen vahva asema muun muassa Fiskarsin omistajina. Fiskarsin suurimpien osakkeenomistajien joukossa on Ehrnroothien suvun sijoitusyhtiöitä, kuten Aleksander Ehnroothin johtama Virala ja Paul Ehrnroothin Turret.

Ote Wikipediasta.

Naismatkaaja Adelaïde E. – jännittävä poikkeus

Ehrnroothien sukutarina ei korosta montaakaan naista, mutta mielenkiintoinen on kyllä Adelaïde Ehrnrooth (1826-1905), joka suoritti värikkäitä matkoja Orientiin ystävättärensä kanssa. Vastoin kuin sukunsa menestyneet miehet – sotilaat ja afäärimiehet – hän oli turismin uranuurtaja, naisasianainen, joka kirjoituksillaan välitti tietoa kokemuksistaan Pohjois-Afrikasta aina Turkkiin ja lähi-itään saakka.

Adelaïde matkusteli ilman herraseuraa. Ylimmän säädyn edustajana hänellä oli varallisuutta vierailla ennakkoluulottomasti ja rohkeasti vieraissa kulttuureissa. Hän kirjoitti luonnollisesti ruotsiksi lehtiin ja julkaisi kirjoja. Hän tarkasteli kriittisesti naisen asemaa, ja osasi asettaa islamin opetukset ja käytännön omaan arvoonsa. Haaremit olivat orjalaitoksia, jossa naisilla ja tytöillä ei ollut ihmisarvoa.

Kuten aikansa matkaajilla, Adelaïdella oli monta tärkeätä ominaisuutta: vankka kieli- ja kirjoitustaito, varallisuus ja hyvät verkostot. Matkat eivät olleet tuolloin suinkaan pelkkää arpajaispeliä, vaan matka suunniteltiin suhteita käyttäen. Hänen raportteihinsa suhtauduttiin innostuneesti, joskin J.V. Snellmanin kaltainen auktoriteetti saattoi muistuttaa naisten kuolevaisuudesta miehiseen nerouteen verrattuna:

”Voi käydä niin, että jopa matkustaminen rautateillä pitää sisällään monta kiinnostavaa sattumusta, että kertomus siitä voi tulla opettavaiseksi ja jopa viihdyttäväksi. Mutta nainen pystyy harvoin tällaiseen”. Ehkä Snellman yritti tuolla hiukan kehaista, jollei naista, niin ainakin miestä.

 

Apajalahti, Forsén, Hilpinen, Jensen-Erikset, Komulainen, Kotioja, Kuisma, Siltaja, Toivanen: Ehrnrooth. Kenraali- ja liikesuku modernin Suomen synnyssä 1750-1950. Siltala 2017.

Adelaide Ehrnrooth oli uranuurtaja matkailun saralla, tunnen vahvaa samanhenkisyyttä tätä naista kohtaan.

Miten tämä aatelisuku liittyy minuun. Jaakko Finno on esi-isä minulle suoraan 14 polvessa

Jaakko Pietarinpoika Finno s. noin 1540 aviopuoliso Margareta Henriksdotter Finno os Mylläri He olivat vanhemmat

Agnes Jacobsdotter Finno s.1560 aviopuoliso Hans Hansson Plagman s.1560

Hans Hansson Plagman s.noin 1601 oli naimisissa Elisabet Henricsdotter Finnon s. noin 1601 kanssa. He olivat vanhemmat

Johan Hansson Ehrnrooth os.Plagman noin 1623, aviopuoliso Brita Hildenbransdotter Uggla s. noin 1656 ja he ovat vanhemmat

 Sukunimi muuttuu Ehrnrooth:ksi.

1.Carl Ehnrnrooth s.1682

2.Maria Elisabeth Ehrnrooth s. 1683

3.Brita Johansdotter Ehrnrooth s.1685

4. Johan Reinhold Ehrnrooth s. 1688

5. Gustaf Henrik Johansson Ehenrooth s.1692

 

.